Paardencoaching in de regio
De Roestenburgh gevestigd in Heeswijk-Dinther is makkelijk bereikbaar vanuit de regio Den Bosch, Oss, Nijmegen en Eindhoven.
Wil je meer weten over hoe ik paardencoaching inzet? Stel dan hieronder je vraag, ik neem na ontvangst contact met je op.
Waarom coaching met een paard?
Een paard is bij uitstek een dier dat mensen kan helpen bij een coachtraject. Het paard helpt bij het verkrijgen van inzicht. Zoals inzicht in zaken waarvan we ons niet (meer) bewust zijn. Ik zal kort beschrijven hoe paardencoaching werkt.
De natuurlijke aard van een paard is de belangrijkste reden waarom dit edele dier zo geschikt is voor het spelen van een rol bij holistische coaching. Om te beginnen is het paard een prooidier, terwijl de mens van oorsprong een roofdier is. Een prooidier beschikt over andere eigenschappen dan een roofdier. Omdat een paard een prooidier is, bestaat het overlevingsgedrag uit vluchten. Om op tijd te kunnen vluchten heeft het paard een aantal strategieën ontwikkeld.
De fysieke zintuigen van een paard zijn erg goed ontwikkeld. Met name zicht, horen en ruiken zijn erg belangrijk om tijdig roofdieren te kunnen opmerken en te kunnen vluchten. Een paard ziet, hoort en ruikt dan ook voortreffelijk en is in staat kleine veranderingen in de omgeving waar te nemen en daarop te reageren. Een paard is dus een zeer goede waarnemer en laat dat, wat waargenomen wordt, ook zien!
Daarnaast is het leven in een kudde voor de overlevingskansen van het paard van groot belang. Als onderdeel van een kudde kan een paard immers de waakzaamheid delen met de overige kuddegenoten. Zo kan een paard rustig grazen, wetende dat er kuddegenoten zijn die op dat moment waakzaam zijn. Het deel uitmaken van een groter geheel – de kudde – is dus voor een paard van levensbelang en daardoor vanzelfsprekend. Het grotere geheel van de kudde gaat van nature vóór het individuele belang van het paard. De balans bij mensen tussen het groter geheel en het individuele belang is anders. Van nature is bij de mens continue sprake van een “strijd” tussen het algemeen en het individueel belang. Bij een paard dus niet: het algemeen belang gaat altijd voor.
Een paard is dan ook van nature een sociaal dier, dat altijd verbinding zal zoeken. Want binding is voor het voortbestaan essentieel. Tijdens een coachsessie zal het paard dus ook altijd verbinding zoeken. Het zal samen met de klant een “mini-kudde” vormen. Maar dat gebeurt wel op basis van duidelijkheid en authenticiteit. Als daar geen of te weinig sprake van is, zal dat direct aan het gedrag van een paard te merken zijn. En die reactie geeft de klant meer inzicht in zichzelf.
Tel daarbij op dat een paard geen verstand heeft, zoals een mens dat heeft. Een paard denkt niet na over verleden en toekomst. Het paard interpreteert ook niet wat het waarneemt en geeft er geen eigen betekenis aan, maar neemt het zoals het is. Het is waarnemen op het moment dat het gebeurt, dus in het Hier & Nu. Terwijl een mens alles dat waargenomen wordt, filtert. De waarneming, oftewel de werkelijkheid wordt door de mens als het ware gezeefd door het verstand en dat zorgt ervoor dat zaken worden weggelaten, worden vervormd of worden gegeneraliseerd. En zo ontstaat een beeld dat de werkelijkheid niet correct weergeeft.
Het verstand van een mens vertoeft vaak op plaatsen, waar het lichaam op dat moment niet is. Het verstand vraagt zich af wat er ooit zal kunnen gaan gebeuren en houdt zich bezig met zaken die wellicht nooit gaan komen. Daar heeft een paard geen last van. Verder is het zo dat een paard niet kan praten. Het kan niet met woorden communiceren. Maar omdat in een kudde communicatie van levensbelang is om elkaar te kunnen waarschuwen, gebruikt een paard lichaamstaal. Een heldere taal, die duidelijk maakt wat er in de kudde speelt. En die lichaamstaal geeft aan wat een paard waarneemt. Objectief en zonder daar een betekenis of een oordeel aan toe te kennen. Samengevat komt het er op neer dat het waarnemingsvermogen en de bindingsdrang, in combinatie met het leven in het hier-en-nu en de wijze waarop een paard communiceert, ervoor zorgen dat het paard bij uitstek geschikt is ter ondersteuning van coachtrajecten.
Maar wat als je bang bent voor paarden?
Ook als je angst hebt voor paarden, is paardencoaching geschikt.
Zoals ik al eerder aangaf, is een paard een vluchtdier en zal het je niet aanvallen als het merkt dat je bang bent. Het zal je eerder in bescherming nemen en voor je zorgen. Daarbij komt dat ik je vertel wat je kunt verwachten en dat ik bij je ben.
Ook ruiterervaring is helemaal niet nodig. Het paard wordt namelijk niet bereden, maar er wordt “naast” het paard – gewoon met beide voeten op de grond – gewerkt.
Pippin is vriendelijke en levenswijze merrie. Het is een lieve, rustige en bedachtzame pony, die graag met mensen werkt. Ze is meegaand, niet dominant of opdringerig. Ondanks haar eigen willetje is ze is zeer verdraagzaam naar anderen. Kortom een mooie, vrolijke merrie met een klein, gouden hartje!
Kane is een lieve en zachtaardige ruin. Daarnaast is hij een prachtige verschijning. Hij heeft een natuurlijke nieuwsgierigheid en is een gevoelig paard. Attent, betrokken en fijn om mee te werken.
Cadeausuggestie
Het is niet altijd makkelijk om een leuk cadeau voor iemand te bedenken op het moment dat er iets te vieren valt.
Wat is er leuker de feesteling een echt persoonlijk cadeau te geven? Iets te geven waar hij of zij persoonlijk iets aan heeft? En iets waar hij of zij misschien zelfs nog nooit gehoord heeft?
Wellicht wekt de term paardencoaching de indruk dat er iets “mis” is met degene die het cadeau ontvangt. Dat is zeker niet het geval. Paardencoaching is gericht op bewustwording en op inzicht. En die beiden leiden tot persoonlijke groei. En het is immers zo dat er geen probleem hoeft te zijn om iets beter te maken.
Een sessie paardencoaching is een heel persoonlijke cadeau, waarmee je duidelijk maakt écht bij iemand betrokken te zijn. De ontvanger kan op basis van de cadeaubon een persoonlijke afspraak met me maken om – na een kop koffie met iets lekkers erbij – een ervaring rijker te worden!
Tot slot
De wereld van het paard bestaat al zo’n 65.000.000 jaar. De mens maakt “pas” zo’n 4.000.000 jaar deel uit van de wereld. Waarom zouden wij mensen dan niet dankbaar gebruik maken van de eigenschappen van het paard, die er voor gezorgd hebben dat de soort al zo lang overleefd heeft? Coachen met hulp van een paard is géén tovenarij. Een paard geeft géén oplossingen voor problemen. Zoals een coach ook geen panklare oplossing voor de problemen van een cliënt heeft. Maar de samenwerking tussen cliënt, coach en paard leidt altijd tot andere inzichten. Inzichten, waardoor de cliënt kan besluiten actie te ondernemen. Of niet.
Een sessie paardencoaching is nooit een vervanging van medische noodzakelijke zorg. Het is een aanvulling daarop of ondersteuning daarvan.