De president van Amerika en dynamiek
Al eerder schreef ik over het systemisch gedachtegoed. Het is erg boeiend, om door een systemische bril naar alles wat om je heen gebeurt, te kijken. Het nieuws over Trump’s besluit te stoppen met het klimaatakkoord, bracht me op het systemisch basisprincipe ‘Plek’. Als je door een systemische bril kijkt, heeft alles en iedereen een plek nodig. Niet zomaar een plek maar een juiste plek. Die niet te groot en niet te klein is. En deze plek moet dan ook nog door alle overige systeemleden gerespecteerd worden. Als dit niet het geval is, ontstaat gedoe.
De wereld is een systeem. Weliswaar een groot en ingewikkeld systeem. Maar ook voor grote systemen gelden de systemische uitgangspunten. Met als gevolg dat elk land in dat grote mondiale systeem een juiste plek moeten hebben. Een plek die gerespecteerd dient te worden door alle andere landen. En op het gebied van ‘plek’ is op dit moment veel gaande in de wereld.
Mondiale plek
Als ik zo van grote afstand volg wat er in en rondom de Verenigde Staten gaande is, zou het zomaar kunnen zijn dat er sprake is van een plek- issue. Afhankelijk van de manier waarop je er naar kijkt, wordt er langzaam maar zeker een plek-probleem opgelost, of er is een plek-kwestie aan het ontstaan. Je kunt dat van verschillende kanten benaderen.
Als je ervan uit gaat dat de VS als wereldmacht een juiste plek had en dus een juiste rol vervulde, is de nieuwe president ervoor aan het zorgen dat deze plek kleiner wordt en dus ‘onjuist’ wordt.
Maar mocht het zo zijn dat de VS een veel te grote plek in nam in het mondiale systeem, dan komen de acties van Donald Trump in een heel ander daglicht te staan. Dan is hij bezig de plek van de VS naar een juiste omvang terug te brengen. En dan is hij juist bezig.
Dynamiek in het mondiale systeem
Zoals gezegd is het bij ‘plek ‘ noodzakelijk dat de andere systeemleden – de andere landen dus – de plek van de VS respecteren. Mondiaal zal het lastig zijn van elk land respect te krijgen maar de grote vraag is of het respect voor de VS nu juist toe – of afneemt. Welke variant geldt, weet ik niet. Wie zal het zeggen?
Hoe het ook is, Donald Trump zorgt voor beweging. Voor dynamiek. De vraag is of het een juiste dynamiek is. Het lijkt er verdacht veel op dat hij ervoor zorgt dat er té veel leven in mondiale brouwerij komt. Dat hij zorgt voor een onjuiste dynamiek. En of dat dienend is aan het mondiale systeem is maar zeer de vraag.