Wat is rouwen?

Rouwen is het verwerken van een verlies.

Steeds vaker zie ik berichten op (sociale) media, waarin stappenplannen of protocollen aangeboden worden rond verliesbegeleiding. Vanzelfsprekend mag iedereen werken op manier waarop hij of zij wil werken, maar ik verbaas me erover.

Elk mens is uniek

Als je holistisch in het leven staat, is een mens meer dan alleen een verstand en een lichaam. Er is een derde ongrijpbaar en onbegrijpbaar deel. Ik noem dat deel de ziel. De combinatie van dat ene lichaam, met dat ene verstand in combinatie met die mooie ziel, maakt dat élk mens uniek is. En om die reden dus recht heeft op een unieke begeleiding. Of het nu om verliesverwerking of iets anders gaat.

Ook elk verlies is uniek

Onder een verlies versta ik alles wat je ooit had en nu niet meer hebt. Kwijtgeraakt bent dus. Dat kan van alles zijn. Een partner. Maar ook je gezondheid, je portemonnee, je zelfvertrouwen, het doel wat je voor ogen had. Teveel om op te noemen. Waarbij komt dat als mens A zijn partner verliest, dat altijd een ander verlies is dan wanneer mens B een partner verliest.

En zo is elk verlies tweemaal uniek.

verdriet

Plan van aanpak of protocol

Werken op basis van plannen van aanpak of protocollen, doet mijns inziens geen recht aan dat bijzondere wezen dat een mens is.

Daarbij komt dat planmatig werken een lijn uitzet in de toekomst. Terwijl de toekomst er nog niet is. Het gebeurt nogal eens dat je door het vasthouden aan deze lijn, dat wat écht nodig is overruled. Waardoor een mens dus juist níet krijgt wat op dat moment nodig is. En dat is jammer. De begeleider geeft dan iets wat niet intrinsiek dienend is en verspilt daarmee kostbare energie. Degene die ondersteunt wordt, krijgt niet wat nodig is en kan dus niet of slechts beperkt verder. En dat kost ook energie.

Tweemaal weggegooide energie dus. En weggegooide energie is voor altijd verdwenen…..

Verstand

Elk verstand is op zoek naar houvast, veiligheid en een aanpak waarbij ik vooraf een grote mate van zekerheid heb op een goede afloop. Ook mijn verstand dus. Maar ik heb inmiddels persoonlijk en in gesprekken met anderen ondervonden dat een goede afloop niet bestaat. Wél een juiste afloop. En dat is doen wat er in het hier & nu te doen is, gericht op de behoeften van je klant.

Daarbij is goed nieuws te melden : je verstand is NIET de baas. Dat ben jij. Als holistisch wezen dat bestaat uit een verstand, een lichaam en een ziel. Als je die drie-eenheid volwaardig ruimte geeft voor actie, verdwijnt de behoefte aan (schijn)zekerheid.

Hoe dan wel

Wat mij betreft is duurzame en dienende verliesbegeleiding niet gebaseerd op iets wat op een draaiboek lijkt. Zie elk mens als een holistisch wezen. Voeg daar de basis van het Boeddhisme aan toe. Als je dan ook nog inzicht hebt in de uitgangspunten van het systemisch werken en deze zelf toepast, gaat het je lukken een ander uit te nodigen om op deze andere manier naar het verlies te kijken. Waardoor die ander gegarandeerd in staat is om het verlies de juiste plek te geven. En dat is iets anders dan het zinloze en vaak ongevraagde advies: “…..je moet iets een plekje geven….”

Mocht je meer over onze kijk op rouwen en rouwbegeleiding willen weten, lees meer over onze opleiding rouwbegeleiding of neem contact op. Op afspraak staat koffie of thee voor je klaar.

verlies verwerken